home    index    featured story    architectural    places    events & openings    about us    news    website    contact us    Facebook

Archive of published articles on February, 2014

Back home

Charles Perkins Centre Post Construction

18/02/2014

FJMT/BSA project for BMPX at University of Sydney

External Shots in this post including some text describing the facade.  Atrium and Plaza shots coming up

The Charles Perkins Centre is situated within the Camperdown Campus at the University of Sydney reflects the fusion of urban campus form, the heritage architecture of St John’s College, the naturalistic flowing landscape and the ambition of the University to create a new centre for learning, innovation, a place of exchange and collaboration for future leaders.

The building’s façade consists of layered sandstone, glass and metal panels arranged in considered vertical proportions and composed rhythms that strengthen the harmonious relation to the heritage architecture of St John’s College, express motion, ribbons and flow, orientate and join the forms and internal volumes of the building, reflecting the internal functions of laboratory, workplace and interaction.

CPC02

Landscape Context
The Charles Perkins Precinct is a sensitive, yet strategic, site within the Camperdown Campus of the University of Sydney incorporating heritage interfaces with adjacent buildings and open space. Pre-eminent among these is St John’s College curtilage and surrounding landscapes upon which the new building is located.
Alignment with St John’s College
The North façade of the new building aligns with the primary geometry of St Johns College, creating a regular interrelationship of built form typical of the campus. St John’s College and the new building together define the green space of the adjacent St John’s sports fields.

CPC03

Relationship to St John’s College
An important aspect of the new building is the northern laboratory wing which has a strong elevational relationship to St John’s College reinforced by the elevational alignment and tripartite extension of the base line, primary parapet and ridge to form datum within the new architecture.
Articulated by major and minor vertical ‘slots’, reduces the apparent visual length of the facade and relates the form closer to the proportions of the nearby wing of St John’s College. These slots outwardly reflect the internal function of the building as mechanical risers.
The Western modules are ‘lifted’ to further acknowledge the presence of St John’s College and improve the visual permeability in this area, while the Eastern modules are lowered to mitigate the length of the building façade in relation to the context and reflect the slope of the topography. Roof plant is setback to visually mitigate the overall building height and to fully screen.
On the lower level, solid metal cladding reflects the internal functions (seminar rooms) and assists in providing a recessed base to the sandstone façade over.
Additional articulation is formed by a deep reveal at each floor level of the sandstone façade, and the varying arrangement of deep reveal vertical windows that align with the interior function and design. This arrangement creates variance of solid to glazing planes along the façade, as well as varying and alternating multiple storey height window slots.
Materials and Proportions
The façade consists of sandstone panels arranged with considered vertical proportions and composed rhythms that strengthen the harmonious relation to the heritage architecture of St John’s College. The sandstone was carefully selected within warm to neutral tones and a clean, consistent finish. There is only a small range of natural variances in colour and texture achieved by artful blending sandstone blocks and panels from the quarry.
North Facade
The north façade arrangement consists of an innovative unitised curtain wall system with a combination of projected sandstone clad boxes, crystal grey double-glazed vision panels with powder coated aluminium framing and panels with projected vertical sandstone ‘fins’ that provide shading, insulation and thermal mass in line with Section J requirements. The sandstone façade is expressed as a screen with cantilevered blade walls on the far east and west.
South Facade
The South façade faces a large landscaped public open space between the new building and the existing Centenary Institute. The façade encloses mainly workplace and interaction functions and spaces. Articulated by multiple storey brushed aluminium clad picture frames, this façade has curved infill sun shade extrusions that control glare and provide horizontal grain from the exterior. The building cores are clad in sandstone with the same horizontal deep reveal at floor levels as the northern façade. Sandstone baguettes are integrated within the sandstone and aluminium louvred façade for mechanical functions.
CPC11
view from the South West entry off John Hopkins
CPC09
Detail of Sandstone baguette and picture frame

South-East Entry Colonnade and Cafe Pavilion
The double height South-East entry colonnade and Cafe Pavilion provide sheltered gathering spaces at the entry and around the landscaped plaza. The separate Cafe Pavilion building is defined by a sinuously rolling soffit form split in two by a skylight. The colonnade and Cafe relate materially with the selection of composite timber veneer soffit cladding which adds warmth and natural texture to the ground plane levels – close to occupants of the buildings – as well as durable jet-blasted granite on all the entry walls.
CPC12
View from South East
CPC13
view through Southern plaza
CPC10
Front Entry
CPC15
Cafe Soffit Detail.  More shots later

East and West Glazed Stairs
These stairs serve as both communication (interconnecting) and egress functions for the occupants, glazed by a series of horizontal orientation curtain wall panels attached to an expressed steel frame.
CPC07
Elevational shot of glazed stairs
CPC08

East and West Curved Service Risers
The major service risers at each end of the building have radiused edges to mitigate the visual bulk and clearly articulate the junction between sandstone and metal panel façade elements. Clad in brushed aluminium composite panels in a horizontal orientation, they are locally framed and clad.
East and West Framed Boxes
The East and West workplace facades are clad in brushed aluminium composite panels with vertical (slot) clear anodised window frames shaded by chevron shaped aluminium extrusions.

CPC06

View from East

No Comments

Eki by Facet Studio

18/02/2014

Eki is the official Australian distributor of Shisheido Professional hair products

On the making of Eki by Facet Studio

IMG_6216a

IMG_6237 IMG_6285 IMG_6330 IMG_6366 IMG_6406 IMG_6441

No Comments